Kurz kaligrafie

22.02.2014 11:30

Zveme vás na novou zahajovací lekci zájmového kurzu japonské kaligrafie,
která proběhne v sobotu 22.2. 2014 od 11:30h v prostorech teplického gymnázia.

Touto akcí volně navážeme na naše predchozí zkušenosti - je vhodná zejména pro úplné začátečníky, dále je vhodná pro studenty čínštiny či japonštiny i pro všechny zájemce o jakákoliv východní umění či obecně o tušovou malbu.

Kořeny japonské kaligrafie sahají do Číny a úzce souvisejí se vznikem znakového písma (chan-c'), které je v japonštině známé jako kan-dži. Znakové písmo vzniklo přibližně před 3500 lety z náboženských důvodů, nesloužilo totiž komunikaci mezi lidmi, nýbrž komunikaci s bohy. Piktogramy se tehdy ryly do kostí a želvích krunýřů. Dnes se ke kaligrafii používá štětce, který je zhotoven převážně ze zvířecích štětin, a tuše. Japonská kaligrafie má svou jedinečnou historii, ale její podobnost s kaligrafií čínskou je velká, a neodborník čínskou a japonskou kaligrafii nerozliší. Pomineme-li drobnosti, hlavní rozdíl spočívá ve znacích. V čínštině je mnohem více znaků než v japonštině a ty se v ní časem zjednodušily. Ovšem kaligrafie čínského kaligrafa pracujícího s tradičními znaky může být od kaligrafa japonského k nerozeznání.

 

Předběžný plán kurzu je následující:

První lekci povede pan Radek Steiger, zenový mnich, mistr čajového obřadu a student japonštiny a japonské kaligrafie. Na této lekci si vyzkoušíme základy práce se štětcem, nacvičíme první tahy a základní znaky, dozvíme se, co je potřeba k začátku praxe a případně také něco o historickém vztahu zenu a kaligrafie.

Další lekce povede v případě vašeho zájmu paní Petra Vitásková, mistryně japonské kaligrafie (8.dan). Budeme procvičovat psaní základních tahů, vyrobíme si razítko (hanko), v průběhu roku vytvoříme kaligrafie tématicky zaměřené k různým ročním obdobím, na závěr vytvoříme dílko, jež bude vystaveno na věřejné výstavě japonské kaligrafie nebo použito jako vánoční dárek pro vaše přátele.

 

Termíny lekcí: 22.2., 29.3., 26.4., 24.5., 28.6., 27.9., 25.10., 29.11.

Čas konání: vždy jedno sobotní odpoledne v měsíci, od 11:30 do 13:30 hod.

Cena: 1600,- Kč za 8 lekcí.

S sebou: kaligrafický štětec (pokud nemáte, lze si zapůjčit příp. koupit na místě), misku na tuš, příp. termosku s čajem apod.

 

Přihlášky prosím zasílejte na adresu laoshi@email.cz

 

—————

Zpět