Lekce kaligrafie

19.01.2019 14:00

Zveme vás na novou zahajovací lekci zájmového kurzu japonské/čínské kaligrafie,
která proběhne v sobotu 19.1.2019 od 14:00h v prostorech litvínovského Ryokanu.

Touto akcí volně navážeme na naše predchozí zkušenosti - je vhodná zejména pro úplné začátečníky, dále je vhodná pro studenty čínštiny či japonštiny i pro všechny zájemce o jakákoliv východní umění či obecně o tušovou malbu.

Předběžný plán kurzu je následující:

Lekci povede pan Radek Bansei Steiger, zenový mnich, mistr čajového obřadu a student japonštiny a japonské kaligrafie. Radek se po několikaměsíčním zaškolení rozhodl dále věnovat tomuto umění a ve spolupráci s japonskými učiteli prohlubovat své znalosti a dovednosti v kaligrafii. Pojďme se učit spolu s ním!

Připravujeme řadu volně navazujících lekcí. První lekce proběhne v lednu 2019.

Během lekcí si vyzkoušíme nejen základy práce se štětcem, dozvíme se také, co vše je potřeba na začátku praxe a také o vztahu zenu a kaligrafie. Budeme procvičovat psaní základních znaků, vyrobíme si razítko (hanko), v průběhu roku vytvoříme kaligrafie tématicky zaměřené k různým historickým obdobím. Budeme se věnovat nejen technice, ale i "duši kaligrafie" během tvorby. Na závěr vytvoříme dílko, jež bude vystaveno na věřejné výstavě japonské kaligrafie nebo použito jako vánoční dárek pro vaše přátele.

 

Kořeny japonské kaligrafie sahají do Číny a úzce souvisejí se vznikem znakového písma (hanzi), které je v japonštině známé jako kandži. Znakové písmo vzniklo přibližně před 3500 lety z náboženských důvodů, nesloužilo totiž komunikaci mezi lidmi, nýbrž komunikaci s bohy. Piktogramy se tehdy ryly do kostí a želvích krunýřů. Dnes se ke kaligrafii používá štětce, který je zhotoven převážně ze zvířecích štětin, a tuše. Japonská kaligrafie má svou jedinečnou historii, ale její podobnost s kaligrafií čínskou je velká, a neodborník čínskou a japonskou kaligrafii nerozliší. Pomineme-li drobnosti, hlavní rozdíl spočívá ve znacích. V čínštině je mnohem více znaků než v japonštině a ty se v ní časem zjednodušily. Ovšem kaligrafie čínského kaligrafa pracujícího s tradičními znaky může být od kaligrafa japonského k nerozeznání.

 

Termín: 19.1.2019

Čas konání: 14:00 - 17:00 hod.

Místo: Ryokan, Na kopci 424, Litvínov

Cena: 200,- Kč za lekci.

S sebou: kaligrafický štětec (pokud nemáte, lze si zapůjčit příp. koupit na místě), misku na tuš, volné pohodlné oblečení apod.

 

Přihlášky prosím zasílejte na adresu laoshi@email.cz 

 

 

—————

Zpět