Čínský rok Hliněného Vepře

05.02.2019 10:34

Nyní končí rok Hliněného Psa, který provází energie yangh, je dynamický a plný změn. Nadcházející rok Vepře ( zhu) bude také v elementu země, což je obecně znamení klidu a stability. Vepř sám je kvality spíše yin, je klidný a symbolizuje spokojenost. Rok Hliněného Vepře začíná 5. února 2019 a bude trvat do 24. ledna 2020.

Podle čínské astrologie bude rok 2019 ve znamení hojnosti, štěstí a prosperity. Rok Zemitého Vepře sice přeje novým výzvám, i tak byste si měli dávat dobrý pozor na promyšlenost jednotlivých kroků v práci i soukromí. Stejnou vůli a organizovanost budete muset prokázat v oblasti financí.

Ve stručnosti se dá říct, že to s námi vypadá dobře. Vepři jsou optimističtí, překypující energií, mírní a flexibilní, umějí se přizpůsobit novým podmínkám. Ve svých cílech jsou vytrvalí, trpěliví a pro blaho své nebo svého okolí jsou ochotní leccos obětovat. Nejsou však příliš dobří v týmové práci, v propracovanosti u dlouhodobých projektů a v trpělivosti. Neumějí šetřit a vydělané peníze snadno utratí za hlouposti. Zato jsou velmi dobrými životními partnery. Se sportem je to horší, mají tendence k lenosti a tloustnutí.

Co nás čeká v roce 2019?

Když se Vepř spojí s živlem země, znamená to rozkvět intelektuálních schopností a touhu po sebezdokonalení. Čínský horoskop na rok 2019 sice přeje novým výzvám, i tak by si ale všechna znamení zvěrokruhu měla dávat dobrý pozor na promyšlenost jednotlivých kroků v osobním i pracovním životě. Riskantní podniky totiž v roce 2019 nebudou tak úspěšné, jako právě dobře promyšlené akce. Pokud chcete, aby se vám dařilo dobře, bude nutná askeze a přísnost k sobě samému. Pokud byste totiž příliš podlehli uvolněné atmosféře roku 2019, mohly by se vám peníze snadno rozkutálet a už nenajít cestu zpět.

Svátky jara (春节 chun jieh), jak se také novoročním svátkům říká, patří v Číně k nejvýznamnějším dnům a srovnatelné jsou s našimi Vánocemi. Tradičně se slaví v rodinném kruhu a začínají druhým novoluním po zimním slunovratu. Příbuzní se u svátečně prostřených stolů ale scházejí už v předvečer Nového roku, většinou v domě nejstaršího člena rodiny.

Nástup nového roku

Oslavy nového roku (过年 guoy nianh) jsou doprovázeny několikadenní záplavou petard a ohňostrojů, které mají zahnat zlé duchy. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře (红包 hongh bao). Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok.

K vrcholům oslav patří atraktivní dračí tanec (龙舞 longh wuu) a lví tanec (狮舞 shi wuu), při nichž obří stylizované masky zvířat za doprovodu ohlušujících bubnů roznáší po městě štěstí a zdraví.

Šedesátiletý kalendář je v asijských zemích používán společně s gregoriánským kalendářem. Během šedesáti let se pětkrát opakuje dvanáctiletý cyklus zvěrokruhu, každé zvíře vládne jeden rok. Tento dvanáctiletý cyklus se dále kombinuje s pětiletým cyklem, kdy se střídají elementy kov (jin), voda (shuui), dřevo (muy), oheň (huuo), země (tuu), a s dvouletým cyklem, kdy se střídá aktivní a pasivní princip jin ( yin) a jang ( yangh).

Vznik nejstaršího kalendáře v lidské historii údajně spadá do období vlády legendárního Žlutého císaře (黄帝 Huangh diy) ve třetím tisíciletí před naším letopočtem.

Podle jiné legendy stál u zrodu kalendáře Buddha (Fuh), který svolal všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit, než opustí Zemi. Dostavilo se jich jen dvanáct a Buddha jim za odměnu přisoudil vládu v pořadí, v jakém přišli. Šlo o myš (shuu), buvola (niuh), tygra (huu), zajíce (tuy), draka (longh), hada (sheh), koně (maa), ovci (yangh), opici (houh), kohouta (ji), psa (goou) a vepře ( zhu).

 

—————

Zpět