Čínský rok Zemitého Psa

16.02.2018 00:01

Nyní končí rok Ohnivého Kohouta, který provází energie yin, je klidný a symbolizuje sebekontrolu. Nadcházející rok Psa ( goou) bude v elementu země, což je obecně znamení síly a vitality. Pes sám je kvality spíše yangh, je dynamický a plný změn. Rok Zemitého Psa začíná 16. ledna 2018 a bude trvat do 4. února 2019.

Podle čínské astrologie bude rok 2018 ve znamení hledání dobra a odvahy. Energie psa je ochranitelská a přátelská, takže se budeme učit rozeznávat, kdo je skutečný a spolehlivý přítel i partner. Budeme také více řešit otázky spravedlnosti a práva. Charakteristickými hodnotami čínského znamení Psa jsou dialog a solidarita.

Ve stručnosti se dá říct, že to s námi vypadá dobře. Pes je totiž znamením organizované a harmonické energie, přetváří neuspořádaný chaos a neklid na něco mnohem příjemnějšího a uklidňuje situaci. Těmito silami působí nejen na svět jako celek, ale i na jednotlivce. V následujících měsících byste se tedy měli dočkat jakéhosi duševního zklidnění a harmonie. Přestanete mít pocit, že vám neustále něco chybí, že něco nestíháte a musíte se za něčím hnát. Najednou zjistíte, že je vám dobře tam, kde jste. To samozřejmě nenahrává velkým ambicím a novým projektům, ale spíše poklidnému rodinnému životu. Rok zemského Psa vás naučí zbrzdit a docenit přítomný okamžik. Víc si všímat toho, co je, než toho, co byste mít chtěli. Pracujte na rodinné pohodě a užívejte si, protože tento lunární rok k tomu přímo vybízí.

Co nás čeká v roce 2018?

Když se Pes spojí s živlem země, znamená to rozkvět intelektuálních schopností a touhu po sebezdokonalení. Ačkoli znamení Psa není příznivcem velkých změn a novinek, zároveň pozitivně působí na schopnost pamatovat si a přijímat informace. Rok Psa tak bude přát osobnímu rozvoji a osvojování nových dovedností – všechno to půjde snadněji. S tím se pojí větší tendence uchylovat se do samoty a zkoumat vlastní nitro. Lidé pocítí určitou touhu stát se lepšími a nebude jim vadit občas strávit chvíli jen sami se sebou, aby si srovnali myšlenky i preference. Díky této introspekci však na povrch nevyhnutelně vylezou i kostlivci dobře ukrytí ve skříních. Může se proto zdát, že vám zkoumání vlastního nitra na první dobrou nic příjemného nepřináší, výsledek se ale projeví v dlouhodobém měřítku.

Svátky jara (春节 chun jieh), jak se také novoročním svátkům říká, patří v Číně k nejvýznamnějším dnům a srovnatelné jsou s našimi Vánocemi. Tradičně se slaví v rodinném kruhu a začínají druhým novoluním po zimním slunovratu. Příbuzní se u svátečně prostřených stolů ale scházejí už v předvečer Nového roku, většinou v domě nejstaršího člena rodiny.

Nástup nového roku

Oslavy nového roku (过年 guoy nianh) jsou doprovázeny několikadenní záplavou petard a ohňostrojů, které mají zahnat zlé duchy. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře (红包 hongh bao). Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok.

K vrcholům oslav patří atraktivní dračí tanec (龙舞 longh wuu) a lví tanec (狮舞 shi wuu), při nichž obří stylizované masky zvířat za doprovodu ohlušujících bubnů roznáší po městě štěstí a zdraví.

Šedesátiletý kalendář je v asijských zemích používán společně s gregoriánským kalendářem. Během šedesáti let se pětkrát opakuje dvanáctiletý cyklus zvěrokruhu, každé zvíře vládne jeden rok. Tento dvanáctiletý cyklus se dále kombinuje s pětiletým cyklem, kdy se střídají elementy kov (jin), voda (shuui), dřevo (muy), oheň (huuo), země (tuu), a s dvouletým cyklem, kdy se střídá aktivní a pasivní princip jin ( yin) a jang ( yangh).

Vznik nejstaršího kalendáře v lidské historii údajně spadá do období vlády legendárního Žlutého císaře (黄帝 Huangh diy) ve třetím tisíciletí před naším letopočtem.

Podle jiné legendy stál u zrodu kalendáře Buddha (Fuh), který svolal všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit, než opustí Zemi. Dostavilo se jich jen dvanáct a Buddha jim za odměnu přisoudil vládu v pořadí, v jakém přišli. Šlo o myš (shuu), buvola (niuh), tygra (huu), zajíce (tuy), draka (longh), hada (sheh), koně (maa), ovci (yangh), opici (houh), kohouta (ji), psa (goou) a vepře (shii).

 

—————

Zpět